ما در این مقاله می خواهیم راجع به رینوپلاستی با شما صحبت کنیم. جراحی رینوپلاستی یک عمل زیبایی برای تغییر ساختار بینی است که می تواند برای بهبود عملکرد یا زیبایی بینی انجام شود. جراحی رینوپلاستی عبارت است از صاف کردن غضروف و استخوان تقسیم کننده داخل بینی جهت بهبود تنفس و رفع گرفتگی بینی و همچنین صاف کردن دیواره های کنار بینی. در مواقعی که بیمار برای اولین بار از جراحی رینوپلاستی برای تغییر ساختار بینی اش استفاده می کند احتمال موفقیت آمیز بودن عمل بیشتر است. زمانی می توان از یک رینوپلاستی ثانویه استفاده کرد که برای اصلاح ظاهر بینی یا بهبود بیشتر تنفس به یک عمل جراحی اضافی نیاز باشد. ما در ادامه نکات و توضیحاتی راجع به رینوپلاستی می گوییم که باید به آن توجه شود، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
انواع جراحی رینوپلاستی
به طور کلی دو روش اصلی برای انجام جراحی رینوپلاستی وجود دارد:
روش باز
در این روش برای تغییر شکل ظاهری بینی از عمل جراحی رینوپلاستی که یک عملیات برای تغییر شکل یا اندازه بینی و برای مشکلات تنفسی مانند پولیپ و سینوس می باشد، استفاده می گردد. این جراحی توسط متخصص گوش و حلق و بینی انجام می شود. در روش باز بین دو حفره بینی در ناحیه کولوملا برش ایجاد می شود و این برش ها در داخل حفره بینی امتداد می یابد. این تکنیک رینوپلاستی باز یا رینوپلاستی خارجی نامیده می شود.
روش بسته
در جراحی بینی به روش بسته از طریق سوراخ های بینی در داخل بینی انجام می شود و جراح بر روی برآمدگی بینی یک سوراخ ایجاد می کند. در روش بسته در ناحیه کولوملا برشی ایجاد نمی شود بلکه برش ها در داخل حفره بینی داده می شود. به این روش جراحی، جراحی بسته بینی گفته می شود.
رینوپلاستی باز برای بهبود تنفس بیمار، ترمیم شکل ظاهری و زیبایی بینی انجام می شود. در حالی که رینوپلاستی بسته برای بهبود قوز بینی می باشد. در جراحی بسته بینی پوست کولوملا برداشته نمی شود. در صورت آسیب شدید یا هنگامی که محل درمان در حفره بینی قرار دارد، ممکن است رینوپلاستی باز انجام شود. اما به طور مطلق نمی توان تعیین کرد که کدام روش بر روش دیگر برتری دارد. در روش باز عمل بینی، جراح دسترسی بیشتری به منظور برطرف کردن مشکل داخلی بینی بیمار دارد و تغییرات چشم گیری بر روی بینی ایجاد می شود. همچنین در این روش جراح تسلط بیشتری بر روی ساختمان بینی، مخصوصا نوک بینی دارد. لازم به ذکر است که در این روش بخیه ها مشاهده خواهند شد. جراحی بسته را در صورتی جراحان انجام می دهند که بینی بیمار مشکل چندانی به خصوص در نوک بینی نداشته باشد.
تغییرات بعد از رینوپلاستی
تغییراتی که بعد از انجام رینوپلاستی انجام می شود به شرح زیر است:
- اندازه بینی تغییر می کند.
- برآمدگی هایی که در ناحیه بینی وجود دارد از بین می رود.
- در زاویه آن تغییر به وجود می آید.
- در بعضی از موارد باعث باریک شدن بینی افراد می شود.
- نوک بینی به هر مدلی که فرد می خواهد تغییر می کند.
برای جراحی رینوپلاستی در افراد بهتر است که توجه داشته باشیم که استخوان بینی فرد کاملا رشد کرده باشد و قرار بر رشد دوباره نباشد که در بین دختران و پسران متفاوت است به طوری که استخوان های دختران نسبت به پسران زودتر از رشد خود می ایستد و غضروف استخوان هایشان و صفحات رشد آن ها زودتر باز می ایستد. اما اگر در افراد مشکلات تنفسی وجود دارد و نیاز به رینوپلاستی است، بهتر است که از همان سنین کوچک برای انجام این عمل اقدام شود.
تفاوت بین رینوپلاستی با جراحی بینی
تفاوت بین رینوپلاستی و جراحی بینی این است که رینوپلاستی برای از بین بردن موارد زیر کاربرد دارد:
- کوچک کردن پره های بینی که این عمل باعث کوچک دیده شدن سوراخ های بینی می شود.
- برای از بین بردن قوز بینی یا به عبارتی برای فرورفتگی که در بینی وجود دارد به کار می رود.
- ایجاد ارتفاع در نوک بینی افراد که بعضی از افراد علاقه دارند که نوک بینی شان بالاتر باشد که باعث تغییراتی در چهره آن ها و زیبایی آن می شود.
- تغییر زاویه ی بین بینی و لب افراد
- کاستن از عرض بینی
اما در جراحی زیبایی بینی این موارد انجام نمی شود، مواردی که در عمل بینی انجام می شود شامل موارد زیر است:
- کوچک کردن شاخک های بینی
- از بین بردن پولیپ بینی
- عمل شکستگی بینی که ممکن است در اثر ضربه یا تصادف و یا هرگونه اتفاق دیگری رخ دهد.
- عمل انحراف بینی که ممکن است در هر فردی به صورت ارثی یا در اثر تصادف اتفاق افتاده باشد.
اقدامات و مراقبت های قبل از جراحی بینی
یکی از مهم ترین نکات در جراحی بینی انتخاب جراح ماهر و با تجربه در این زمینه می باشد. در طول جلسات مشاوره، پزشک به بررسی و معاینه کامل ساختار بینی و همچنین صورت می پردازد. اهداف بیمار را مد نظر قرار می دهد و سپس بهترین روش را برای جراحی انتخاب می کند.
عکس برداری های سه بعدی از زوایای مختلف بینی، از اقداماتی است که پیش از عمل جراحی از سوی پزشک انجام می شود.
در صورتی که بیمار در گذشته، جراحی بینی انجام داده باشد، حتما باید این موضوع را به پزشک مطرح کند.
قبل از جراحی، یک سری از نکات از سوی پزشک ارائه می شود که بیمار موظف است این موارد را رعایت کند. این موارد عبارتند از:
- انجام آزمایشات مربوطه
- کنار گذاشتن دخانیات و سیگار، دو هفته قبل و حتی بعد از جراحی، آمار و تحقیقات نشان می دهد که احتمال بروز حوادث بعد از جراحی بینی در افراد سیگاری بیشتر از سایر افراد است.
- قطع مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند آسپرین، ژلوفن و نوافن، این داروها باعث خونریزی بعد از جراحی می شود.
- نکته مهم دیگر این است که بیمار باید هرگونه داروی مصرفی از قبیل مکمل های گیاهی و یا ویتامین ها را به پزشک خود اطلاع دهد. گاهی در صورت لزوم داروی جدید جایگزین داروهای مصرفی خواهد شد.
- ناشتا بودن قبل از عمل، بیمار باید شش تا هشت ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن مواد غذایی خودداری کند.
- یکی دیگر از موارد مهمی که قبل از جراحی پزشک باید به بررسی آن بپردازد، ضخامت پوست بینی، استحکام و میزان وجود غضروف و استخوان بینی می باشد. چرا که ابن دو مورد مستقیما بر نتیجه جراحی بینی تاثیر می گذارند.
مراقبت های بعد از جراحی بینی
- پس از جراحی، اسپلینت بر روی بینی قرار می گیرد تا فرم جدید بینی حفظ شود.
- درد بعد از جراحی در حدی می باشد که بیمار قادر به تحمل آن است. با این حال در صورتی که شدت درد برای بیمار قابل تحمل نباشد، می توان از داورهای مسکن تجویز شده از سوی پزشک مانند استامینوفن مصرف کرد.
- مشاهده تورم در اطراف چشم ها و بینی و یا خونریزی از بینی تا چند روز بعد از عمل کاملا طبیعی می باشد، جای نگرانی وجود ندارد و به مرور میزان تورم کاهش می یابد. جهت کاهش تورم می توان از کمپرس یخ، چندین مرتبه در طول روز استفاده کرد.
- به مدت دو هفته و چندین مرتبه در طول روز، بینی با سرم سالین شسته شود تا هرگونه خون خشک شده داخل بینی خارج شود.
در خصوص فعالیت بدنی بعد از جراحی باید گفت:
- فرد باید تا جایی که ممکن است استراحت کند، سر را بالا نگه دارد و هنگام خواب، یک با دو بالشت زیر سرخود قرار دهد تا تورم بینی کاهش یابد.
- پیاده روی از جمله اقداماتی است که بیمار بعد از جراحی قادر به انجام آن می باشد. این کار از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
- انجام فعالیت های شدید بدنی و ورزش کردن، حداقل به مدت 4 هفته و تا مدت زمان بهبودی کامل ممنوع می باشد.
- استفاده از عینک به مدت چند هفته ممنوع می باشد. در طول دوره نقاهت و با کاهش تورم، بافت بینی در حال تغییر فرم می باشد. وارد شدن هرگونه فشار به بینی می تواند نتایج بینی را از بین ببرد.
مزایای عمل بینی
- مشکلات ساختاری بینی که تنفس را محدود می کنند و باعث بسته شدن بینی می شوند، اصلاح می شوند.
- رینوپلاستی تاثیر به سزایی بر اعتماد به نفس و بهبود تصویر شخصی فرد از خود می شود.
- شکل، سایز و زاویه ی بینی بهبود می یابد.
معایب جراحی بینی
- بر اساس نوع تکنیکی که برای جراحی بینی استفاده می شود احتمال دارد که جای زخم و بخیه بر جای بماند. البته در بیشتر موارد اسکار در چین های بینی مخفی می شود و واضح نیست.
- در مواردی که از غضروف پیوندی استفاده می شود احتمال دارد که پوست واکنش نشان دهد.
- برای اینکه نتیجه جراحی مشخص شود زمان نسبتا طولانی نیاز است.
کاندیدای مناسب برای جراحی بینی
یکی از رایج ترین سوالاتی که افراد از خود می پرسند این است که آیا من کاندیدای مناسبی برای جراحی رینوپلاستی یا بینی هستم؟ در ادامه به برخی از علت های شایع مراجعین برای جراحی بینی اشاره می کنیم:
- عدم تناسب بینی با دیگر اجزای صورت
- کوچک بودن یا بزرگ بودن بیش از حد بینی
- شکستگی بینی، شکل و جهت گیری نامناسب بینی
- انسداد بینی از داخل و اختلال در تنفس
- درخواست بهبود ظاهر بینی
- نقص های مادرزادی ساختار بینی
- در صورتی که بیمار از سلامت جسمانی برخوردار باشد و توقعات واقع بینانه ای از جراحی داشته باشد، می تواند کاندیدای مناسبی برای این جراحی باشد.
عمل جراحی
امروز بخاطر اینکه بسیاری از انواع جراحی بینی با هدف های مختلفی برای درمان افراد استفاده می شود، این روش جراحی به طور گسترده بستگی ویژه ای به ویژگی های درمان هر فرد دارد. به هرحال، در این رابطه اقدامات خاص، برای همه انواع عمل جراحی تغییر شکل بینی می بایست انجام شود.
بی هوشی
متخصص، جراحی زیبایی بینی را به یکی از دو روش زیر انجام می دهد:
بی هوشی عمومی: این بی هوشی با استفاده از ماسک یا تزریق انجام می شود بیمار را در حالت خواب کامل فرو می برد.
بی حسی از طریق تزریق به داخل رگ: در این بیهوشی پزشک صورت بیمار را به صورت موضعی با تزریق مواد آرام بخش قوی به داخل رگ بی حسی می کند. به این ترتیب بیمار به حالت نیمه خواب فرو می رود و چیز زیادی از عمل جراحی پس از برطرف شدن تاثیر داروی بی حسی به خاطر نخواهد آورد.
برای انتخاب روش بی هوشی مناسب برای عمل جراحی بینی پزشک با بیمار از نزدیک صحبت خواهد کرد.
مراحل عمل جراحی
بعد از تاثیرگذاری داروی بی هوشی، جراح شکاف های کوچکی در داخل سوراخ های بینی یا در پایه تیغه بینی ایجاد می کند. به این ترتیب جراح می تواند با دقت پوست بینی را برداشته و به استخوان و غضروف بینی دسترسی پیدا کند. سپس بافت مورد نیاز را برداشته یا از پیوند بافت در صورت نیاز استفاده کرد. پزشک از روش های محافظه کارانه برای تاثیر ناشی از عمل جراحی بر بافت های اطراف محل درمان استفاده کرده و سعی می کند با استفاده از روش های مناسب ظاهر مورد نظر بیمار را ایجاد کند. هنگامی که فرآیند تغییر شکل بینی کامل شد، پزشک پوست برداشته شده بینی را به محل اولیه بازگردانده و ظاهر جدید بینی را ایجاد می نماید. در نهایت شکاف های ایجاد شده بسته می شوند.
تفاوت بین رینوپلاستی مدرن و سنتی
رینوپلاستی مدرن و سنتی دو نوع متفاوت از جراحی بینی می باشند که تفاوت های مشهودی هم با یکدیگر دارند.
در روش سنتی تنها کوچک شدن و ظاهر بینی اهمیت دارد. در این روش بخشی از غضروف بینی برداشته می شود و استخوان ها هم خورد می شوند که امروزه این روش به خاطر مشکلات و عوارض زیادی که به وجود آوردند تا حد بسیار زیادی کنار رفته است.
با پیشرفت علم پزشکی اعتقاد بر این است با بخیه زدن و شکل دادن می توان ظاهر و عملکرد غضروف ها را بهبود بخشید. در نتیجه در رینوپلاستی مدرن هدف این است تا جای ممکن کمترین میزان غضروف برداشته شود.
علاوه بر این در روش رینوپلاستی مدرن عوارض بعد از عمل هم کاهش می یابد و نسبت به رینوپلاستی سنتی کم خطرتر است.
هزینه عمل
هزینه عمل به عوامل مختلفی مانند نوع و فرم بینی و متخصص جراح بینی بستگی دارد. برای اطلاع بیشتر از قیمت ها با شماره های داخل سایت تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
کلام آخر
از شما همراهان گرامی سپاس گذاریم که تا پایان این مقاله ما را همراهی کردید. امیدوارم که به مطالب گفته شده توجه کافی را کرده باشید و نکات مربوط به جراحی رینوپلاستی را متوجه شده باشید. در صورت داشتن انتقاد و پیشنهاد می توانید آن را با ما درمیان بگذارید.