گاهی اوقات برخی از بینی ها به طور مادرزادی یا بر اثر ضربه و تصادف دچار انحراف می شوند. این انحراف با استفاده از جراحی انحراف بینی قابل درمان است. در این مقاله قصد داریم شما را با معایب و مزایای جراحی انحراف بینی آشنا کنیم.

انحراف بینی چیست؟

سپتوم یا همان تیغه ی بینی، دیواره ای از جنس استخوان و غضروف دارد که به صورت جداگانه بینی را به دو سوراخ تقسیم می کند. هنگامی که این سپتوم به یک طرف بینی منحرف بشود، تیغه ی بینی دچار انحراف می شود.

برخی افرادی به صورت مادرزادی دارای انحراف تیغه ی بینی هستند و برخی افراد به علت ضربه و حوادث دچار انحراف تیغه ی بینی می شوند. در انحراف بینی یک مجرای بینی بسیار کوچک تر از دیگری است و همین باعث تنگی نفس می شود.

انحراف بینی چیست؟

جراحی انحراف بینی چگونه صورت می گیرد؟

  • جراحی انحراف بینی بسته به میزان شدت انحراف، بین سی تا نود دقیقه زمان می برد.
  • عمل سپتوپلاستی به صورت سرپایی انجام می شود، البته اگر عارضه ای حین عمل انجام نشود.
  • بیهوشی با توجه به شرایط بیمار با بی حسی موضعی یا بیهوشی مطلق انجام می شود.
  • برای انجام این جراحی، جراح برش هایی در یک طرف تیغه ی بینی ایجاد می کند تا به تیغه ی اصلی دسترسی داشته باشد. سپس غشای مخاطی محافظ تیغه ی بینی را بالا برده و تیغه را به موقعیت اصلی معده منتقل می کنند.
  • در عمل سپتوپلاستی، هرگونه مانع مانند قطعات اضافه استخوان یا غضروف برداشته می شود.
  • مرحله ی آخر جراحی انحراف بینی، تغییر موقعیت غشای مخاطی است.

علائم انحراف بینی

  • خون ریزی های شدید و مکرر
  • به وجود آمدن ترشحات زیاد پشت گلو و حلق
  • اختلال در تنفس
  • بروز مشکلات شدید در سینوس ها
  • خر و پف کردن هنگام خواب

جراحی سپتوپلاستی چیست؟

جراحی سپتوپلاستی به صورت سرپایی است و به راحتی در سی الا نود دقیقه انجام می شود. البته زمان انجام این جراحی بستگی به شرایط فرد و پیچیدگی عمل دارد. در این جراحی از بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل استفاده می شود که البته بستگی به تصمیم پزشک و شرایط بیمار دارد.

در این جراحی برش هایی در یک طرف بینی انجام می شود تا به تیغه ی بینی دسترسی داشته باشند.

در جراحی سپتوپلاستی برش هایی در یک طرف بینی ایجاد می گردد تا به تیغه بینی دسترسی پیدا شود. سپس بافت های مخاطی که نقش محافظتی تیغه بینی را دارند، بالا کشیده می شوند. سپس تیغه بینی یا همان سپتوم در موقعیت درستی قرار می گیرد. هرگونه استخوان و یا غضروف شکسته شده و خرد شده جدا می شود و در آخرین مرحله موقعیت بافت مخاطی تغییر می کند.

شاید نیاز به بخیه زدن در ناحیه تیغه بینی و بافت های داخلی باشد. پس از آن بخیه هایی برای بستن نهایی زده و روی بینی کاملاً پوشانیده می شود تا موقعیت جدید بینی تثبیت شود.

خطرات احتمالی سپتوپلاستی

در برخی موارد نتیجه جراحی راضی کننده نیست و نیاز به انجام جراحی ثانویه است. از دیگر خطرات احتمالی مرتبط با این جراحی که البته بسیار نادر هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خونریزی
  • اسکار و جای بخیه
  • ایجاد سوراخ در تیغه بینی، که شکل یک حفره در تیغه بینی است.
  • تغییر در شکل بینی
  • تغییر رنگ پوست بینی
  • کاهش حس بویایی

خونریزی بیش از حد و عفونت هم از خطرات احتمالی هر جراحی است. بینی را تمیز نگاه دارید و دست های خود را مرتب بشوئید تا احتمال بروز عفونت را کاهش دهید.

خطرات احتمالی سپتوپلاستی

اقدامات قبل و بعد از جراحی انحراف بینی :

  • پزشک از شما می خواهد مصرف برخی از داروها را دو هفته قبل و بعد از جراحی ، قطع کنید.
  • این داروها ممکن است شامل آسپرین (بوفرین) ، ایبوپروفن (ادویل) و سایر داروهای رقیق کننده خون باشند ؛ توجه داشته باشید که این تجویز به منظور کاهش خطر خونریزی بیش از حد در حین و بعد از عمل خواهد بود.
  • شما باید در صورتی که حساسیت دارویی یا سابقه نارسایی خونی دارید ، حتما به جراح خود اطلاع دهید.
  • لازم به ذکر است جراحی انحراف بینی در بعضی موارد ، تحت بی حسی موضعی انجام می شود ؛ اما عموما تحت بیهوشی عمومی صورت می پذیرد ، چنانچه قرار است جراحی شما تحت بیهوشی انجام گیرد توجه داشته باشید که از 8 تا 12 ساعت قبل از عمل نباید چیزی بخورید یا بنوشید ؛ چرا که در روز جراحی باید ناشتا باشید.
  • بیهوشی عمومی باعث خواب آلودگی می شود ، لذا تا زمانی که اثرات داروی بیهوشی ، کاملا از بین نرفته نباید رانندگی کنید ؛ از این رو توصیه می شود که در روز جراحي انحراف بيني ، حداقل یک نفر همراه داشته باشید.
  • جهت کنترل خونریزی بینی بعد از سپتوپلاستی ، داخل بینی بیمار پانسمان قرار داده می شود ؛ پانسمان را می توان یک یا دو روز پس از عمل انحراف بینی و توسط پزشک معالج ، از داخل بینی خارج کرد.
  • بعد از عمل ، باید فعالیت های بدنی خود اعم از حرکات ورزشی شدید ؛ مانند دویدن ، وزنه برداری و ورزش های تماسی را برای چند هفته پس از جراحی محدود کنید تا تورم را به حداقل برسانید. این فعالیت ها می توانند فشار خون شما را افزایش دهند و منجر به خونریزی شدید شوند.
  • سر خود را در هنگام خواب و استراحت ، بالاتر از قفسه سینه نگهدارید و با این کار از تشدید ورم و کبودی جلوگیری کرده و به کاهش آن کمک کنید.
  • از فین کردن و تخلیه ترشحات بینی با فشار ، به مدت سه روز خودداری کنید.
  • تا چند وقت بعد از جراحی انحراف بینی ، لباس های جلو باز بپوشید تا موقع تعویض لباس ، فشاری متوجه بینی تان نشود.

در بخش فوق تعدادی از اقدامات قبل و عمل انحراف تیغه بینی را ذکر کردیم چرا که این اقدامات همانند اقدامات جراحی بینی می باشد، لذا با مراجعه به آن مقالات می توانید در این خصوص اطلاعات جامعی کسب کنید.

هزینه جراحی انحراف بینی :

هزینه عمل انحراف بینی  بسته به نوع درمان ، دستمزد جراح بینی و هزینه کلینیک و اتاق عمل تعیین می شود. این جراحی نوعی عمل درمانی به شمار می رود، لذا جبران هزینه آن توسط بیمه های پایه و تکمیلی وجود دارد، اما جراحی بینی کج نوعی عمل زیبایی بینی می باشد و بیمه هزینه های آن را متقبل نمی شود.

دوران نقاهت بعد از جراحی انحراف تیغه بینی

جراحی انحراف تیغه بینی معمولاً به صورت سرپایی انجام می گیرد به نحوی که نیازی به بستری بیمار در بیمارستان نباشد. البته در برخی موارد نادر نیاز است که بیمار در بیمارستان بستری شود. ولی اکثریت بیماران همان روز جراحی می توانند به منزل بروند. بینی بعد از این جراحی متورم است و خونریزی و درد از جمله موارد طبیعی بعد از جراحی هستند.

معمولاً برای بیمار مسکن تجویز می شود تا بعد از جراحی مصرف کند. پانسمان بینی ظرف یک تا دو روز برداشته می شود.

بعد از جراحی انحراف بینی هم از بیمار خواسته می شود که داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و ایبوپروفن مصرف نکند. این اقدام به منظور پیشگیری از خونریزی است.

برای چندین هفته بعد از جراحی از انجام فعالیت های بدنی سنگین خودداری کنید تا تورم کاهش یافته و اختلالی در روند ترمیم ایجاد نشود. اغلب فعالیت های ورزشی سنگین مانند دویدن، وزنه برداری و فعالیت های ورزشی تماسی نباید انجام گیرند. این فعالیت ها فشار خون را بالا برده و منجر به خونریزی های سنگین می شود. در ادامه به برخی نکات که دوران نقاهت را کوتاه تر می کنند اشاره می کنیم:

  • بالا قرار دادن سر هنگام خواب به منظور کاهش تورم
  • ندمیدن در بینی برای حداقل سه روز بعد از جراحی
  • پوشیدن لباس هایی که نیاز به پوشیدن از ناحیه سر ندارند و از جلو دکمه می خورند.

نتیجه جراحی انحراف بینی :

زخم های ناشی از جراحی به سرعت درمان می شود و تنفس فرد در مدت زمان کوتاهی بعد از جراحی بهبود می یابد. با این حال پروسه کلی ترمیم می تواند کوتاه باشد. شاید برای ترمیم کامل غضروف و دیگر بافت های بینی نیاز به یک سال زمان باشد تا اینکه شکل نهایی بینی مشخص شود.

بسیاری از بیمارانی که تحت این جراحی قرار می گیرند معمولاً بعد از جراحی شاهد از بین رفتن علائم انحراف بینی می باشند. در برخی موارد نادر بافت های غضروف و بینی در طول زمان تغییر موقعیت می دهند و شاید مجرای بینی را مسدود کنند. در این موارد نیاز است که جراحی ثانویه انجام گیرد و بینی و تیغه بینی دوباره اصلاح شود.

دوران نقاهت بعد از جراحی انحراف تیغه بینی

برای آشنا شدن با انواع مدل جراحی بینی به سایت مربوطه مراجعه کنید.

دلایل انحراف بینی

تکاملی و ژنتیکی:

اولین و مهم‌ترین عامل بروز انحراف بيني، به‌دلیل اختلافات ژنتیکی است که به‌دلیل اختلاف نوع جثه پدر و مادر رخ می‌دهد که با بالاتررفتن سن، بیشتر نمایان می‌شود. به این صورت که تیغه هنگامی که می‌خواهد رشد کند به‌خاطر این عدم تشابه که از والدین به ارث برده به‌‌طور نامتقارن در دو طرف بینی رشد می‌کند، بنابراین رشد تیغه، گوشت و پوست با هم همخوانی لازم ندارند و در نتیجه تیغه بینی انحراف پیدا می‌کند.

ضربه به بینی یا شکستگی :

دومین عامل، صدمه و ضربه خوردن بینی است که ممکن است در کودکی یا بزرگسالی اتفاق بیفتد.

هرچند بافت غضروفی بینی نسبت به استخوان انعطاف‌پذیری بیشتری دارد، اما اگر ضربه شدیدی به بینی وارد شود، ممکن است موجب نحراف تیغه بینی شود. حال هرچه ضربه در سنین کمتری به بینی وارد شود به‌دلیل اینکه بافت غضروفی استحکام کمتری نسبت به بزرگسالی دارد، عوارض شدید تری به‌دنبال دارد.

آمادگی قبل از عمل انحراف بینی :

قبل از انجام این جراحی باید با جراح خود موارد زیر را در میان بگذارید:

سابقه پزشکی : شما باید هر گونه عمل جراحی یا بیماری خاصی که در حال حاضر دارید یا در گذشته داشته اید را با پزشک خود در میان بگذارید و او را در جریان داروهای مصرفی خود بگذارید.

معاینه فیزیکی : قبل از عمل پزشک یک معاینه فیزیکی با شما دارد که در این معاینه پزشک ساختار بینی و پوست آن را مورد معاینه قرار می دهد. ممکن است پزشک تشخیص دهد آزمایش های دیگری لازم است که باید انجام شود.

گرفتن عکس از بینی : معمولا زمانی که برای مشاوره مراجعه می کنید شخصی در مطب از زوایای مختلف بینی از شما عکس می اندازد. این عکس ها در حین عمل و یا برای مقایسه بعد از عمل مورد استفاده قرار می گیرد.

مشاوره با پزشک : قبل از عمل در یک جلسه مشاوره خواسته های خود را با پزشک مطرح می کنید و او به شما می گوید که این عمل برای شما مناسب است یا خیر و نتایج به صورت نسبی به چه صورت خواهد بود.

عوارض جراحی انحراف بینی :

اگر انحراف بینی شدید باشد و در نتیجه آن گرفتگی بینی رخ دهد، می تواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:

  • خشکی دهان به علت تنفس همیشگی از دهان
  • احساس گرفتگی و احتقان در مسیر تنفسی
  • خواب ناراحت در نتیجه عدم توانایی در تنفس راحت در طول شب

جلوگیری از انحراف بینی

برای جلوگیری از انحراف شما فقط می توانید از وارد شدن ضربه به بینی که منجر به انحراف شود، جلوگیری کنید.
در هنگام انجام ورزش هایی مانند والیبال و فوتبال از وارد شدن ضربه به بینی خودداری کنید.

دلایل انحراف بینی
مراحل سپتوپلاستی

روش سپتوپلاستی شامل مراحل زیر است:

بیهوشی : داروها برای راحتی شما در طی روش جراحی تجویز می شوند. این گزینه ها شامل آرامش وریدی و بیهوشی عمومی است. پزشک شما بهترین انتخاب را به شما توصیه می کند.
برش : اگر سپتوپلاستی به صورت جداگانه انجام شود، برش ها اغلب درون حفره بینی هستند. برای سپتوپلاسی های دشوار یا برخی از مواردی که با جراحی بینی انجام می شود، ممکن است یک برش کوچک در کلوملا ایجاد شود، نوار باریک بافتی که سوراخ های بینی را جدا می کند.

جدا سازی مخاط : پوشش مخاط بینی، غشایی که سطح سپتوم را می پوشاند ، از یک طرف با فاصله از تیغه برداشته می شود. این یک مرحله مهم است که با دقت انجام می شود از آنجا که پوشش داخلی شکننده است ، و در نتیجه بلند شدن مخاط از سپتوم ممکن است باعث پارگی یا سوراخ شدن در پوشش شود. به طور مشابه پوشش مخاط در طرف مقابل از سپتوم برداشته می شود.

اصلاح انحراف : سپتوم انحراف یافته (استخوان و / یا غضروف) برداشته می شود و پوشش مخاط خاص را پشت سر می گذارد.

بستن برش : هنگامی که تیغه در موقعیت دلخواه قرار گرفت و صاف شد، پوشش مخاط بینی دوباره در اطراف آن قرار گرفته و دوباره به هم بخیه می شود.

مشاهده نتیجه : سپتوم تازه ساخته شده ممکن است توسط آتل یا بسته بندی تثبیت شود، که بلافاصله پس از جراحی برداشته می شود. بخیه های داخلی که در حین جراحی استفاده می شوند با گذشت زمان خود به خود حل می شوند.

کلام آخر

با سپاس از شما همراهان گرامی که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید. در صورت داشتن نظر یا پیشنهاد، آن را با ما به اشتراک بگذارید

نوشتهٔ پیشین
بهترین جراح بینی در ایران
نوشتهٔ بعدی
جراحی بینی طبیعی مردانه

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست