جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟

جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟

جراحی پلاستیک بینی یا رینوپلاستی یکی از پر طرف دار ترین جراحی پلاستیک در دنیا می باشد. این جراحی برای برخی بسیار اهمیت دارد. به طوری که افراد برای گرفتن نتیجه های بهتر تا مدت ها به دنبال ماهر ترین جراح می گردند. این جراحی به دو صورت باز و بسته انجام می شود. این که جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟ بستگی به نظر جراح و نوع فرم بینی دارد. هرچند که اخیرا جراحی باز بیشتر مورد ترجیح جراحان است. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که هر نوع جراحی چگونه انجام شده و کدام یک نتایج بهتری دارد.

جراحی بینی به چه منظور انجام می شود؟

وجود برخی عوارض  در بینی مانند پولیپ، انحراف، جای شکستگی و بیش از حد گوشتی یا استخوانی بودن بینی در اکثر مواقع نیاز به عمل جراحی دارد. البته قبل از انجام عمل جراحی باید با جراح در مورد نوع عارضه و چگونگی راه های رفع آن مشورت نمود. چون ممکن است برخی از این مشکلات با روش های دیگری نیز حل شوند و نیازی به جراحی نباشد. چنانچه  نیاز به جراحی وجود داشته باشد. مجددا نوع باز یا بسته بودن جراحی نیز بستگی به نظر جراح، ساختار بینی و نوع مشکل بینی دارد.

مشکلات نام برده به علاوه برخی عارضه های دیگر مانند قوز بینی و افتادگی نوک بینی می تواند به صورت مادر زادی و از بدو تولد وجود داشته باشد یا بعد از یک تصادف یا اتفاقی مانند آن به وجود بیاید. این که مشکل مادرزادی است یا در اثر یک اتفاق به وجود آمده است ممکن است به میزان کمی در تعیین نوع جراحی تاثیر گذار باشد.  انتظاراتی که بیمار از نتیجه عمل جراحی دارد، با توجه به نوع عمل که آیا زیبایی است یا درمانی مشخص می شود. افرادی که برای رفع پولیپ و انحراف بینی عمل جراحی میکنند. توقع دارند که تنفس و تعادل صورت آنها بهبود پیدا کند. یا مثلا فردی که دچار افتادگی نوک بینی است یا بینی گوشتی و استخوانی دارد، انتظار می رود که بعد از عمل ظاهر بهتر و متفاوت تری داشته باشند.

جراحی بینی برای رفع شکستگی بینی نیز به کار می رود. علائم شکستگی بینی عبارت است از:

  • احساس گرفتگی در بینی
  • خون ریزی و ابریزش بینی
  • اختلال در تنفس  از بینی
  • ورم، کبودی، درد یا خشکی بینی
  • کج شدن و انحراف بینی

جراحی بینی به چه منظور انجام می شود؟

جراحی بینی برای چه افرادی خطر ناک است؟

ما بین هر دو جراحی بینی باید حداقل یک سال فاصله باشد. بنا بر این برای افرادی که کمتر از این مدت از آخرین جراحی آنها می گذرد و برای خانم های باردار این جراحی ممنوع است. همچنین باید حداقل شش ماه از زایمان خانم ها گذشته باشد تا مجاز به عمل جراحی باشند.

افرادی که بیماری های انعقاد خون دارند یا دارو های ضد انعقاد خون مصرف می کنند نیز کاندید مناسبی برای رینو پلاستی نیستند. برای آنها که سرطان یا دیابت کنترل نشده دارند نیز رینو پلاستی ممنوع است. البته برای دیابت های کنترل شده امکان جراحی بینی وجود دارد.

افراد سیگاری به دلیل اشکال در تنفس و افرادی که ورزش های رزمی کار میکنند به دلیل احتمال برخورد ضربه به بینی نیز از این عمل باز داشته شده اند. همچنین افراد سالخورده و یا زیر سن قانونی عمل(دختران 16 سال تمامن و پسران 18 سال تمام) نیز نمی توانند جراحی رینو پلاستی انجام دهند. برای افراد مسن مواردی مانند شل و ضخیم شدن پوست باعث می شود که جای بخیه به خوبی ترمیم نشود. در نوجوانان نیز، به خاطر این که رشد صورت به خوبی کامل نشده است ممکن است تغییرات مد نظر به خوبی شکل نگیرد یا حتی نتیجه بر عکس حاصل شود.

سایر مبتلایان به بیماری های زمینه ای نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بیماران قلبی، کم خونی شدید و داسی شکل با خطرات جدی در صورت انجام رینوپلاستی مواجه هستند.

مراحل عمل جراحی

مرحله اول هر جراحی بیهوشی یا بی حسی(بسته به نیاز بیمار و تشخیص پزشک) می باشد. معمولا برای رینوپلاستی بیهوشی عمومی به کار برده می شود. در برخی موارد معدود می توان بی حسی بکار برد که آن هم تحت نظر متخصص بیهوشی انجام می شود. در مرحله بعدی برش محل جراحی شکل می گیرد. این برش گاه به صورت یک برش در قسمت پل بینی انجام می شود و پوست را به طور کامل کنار می زند. به این ترتیب جراح به تمامی ساختار بینی دسترسی دارد و می تواند با سادگی تغییرات مد نظر را ایجاد کند. گاهی نیز برش در بین دو سوراخ بینی انجام شده و از این طریق جراح تغییرات حاصله را اعمال می کند. در این حالت دیگر جای برش و بخیه روی بینی وجود نخواهد داشت. البته در حالت اول هم در صورت ایجاد بخیه و برش روی بینی این تغییرات به سادگی قابل ترمیم خواهد بود و جای بخیه و برش روی پوست بینی باقی نمی ماند. پس از اعمال تغییرات نوبت به برگرداندن پوست روی ناحیه مورد نظر و سپس بخیه زدن آن می باشد.

مراحل عمل جراحی

مراقبت های پیش از عمل جراحی بینی

در صورت استعمال دخانیات، باید از دو هفته قبل از عمل مصرف آن ها را متوقف کرد زیرا دود آن ها باعث تنگ شدن عروق خونی،تخریب بافت ها و در کل اختلال در روند گردش خون و بهبودی می شود. روز قبل از عمل باید آب به میزان کافی نوشیده شود، اما خوردن و آشامیدن از هشت ساعت قبل از عمل تا 48 ساعت بعد از آن ممنوع است.  مصرف نوشیدنی های الکلی نیز ممنوع است. دوش گرفتن می تواند علاوه بر پاک کردن صورت از هرگونه آرایش و غیره در آرامش و کاهش استرس بیمار نقش داشته باشد. باید مدارک پزشکی و آزمایشات قبل از عمل حتما همراه بیمار باشد. مسیر یابی محل کلینیک یا مرکز جراحی قبل از عمل نیز از اقداماتی است که بهتر است صورت بگیرد. استفاده از دارو هایی که باعث منعقد نشدن خون می شوند نیز باید لاز مدتی قبل از عمل متوقف شود. زیرا این دارو ها موجب خون ریزی بیش از حد در حین عمل جراحی بینی شده و ممکن است اتفاقات نا گواری برای بیمار بیفتد. این مسئله تنها به دارو های شیمیایی محدود نمی شود و برخی دمنوش های گیاهی نیز ممکن است باعث این اتفاق بشوند.

مراقبت های بعد از جراحی بینی و دوران نقاهت

از جمله مهم ترین اقدامات در این دوران استراحت کافی و مصرف به موقع دارو های تجویز شده می باشد. تا 48 ساعت بعد از عمل اثر داروی بیهوشی هنوز در بدن باقی می ماند و باعث گیجی، سردرد و سرگیجه می شود. کمی خونریزی، ورم، درد و کبودی نیز از عوارض شایع بعد از عمل است که همه این ها بخاطر واکنش های ترمیمی بدن در ناحیه برش و بخیه است.

در روز عمل باید لباس جلو باز و دکمه دار یا زیپ دار همراه داشت. همچنین در طول مدت نقاهت نیز بهتر است از این نوع لباس ها استفاده کرد. هرچه فشار کمتزری به ناحیه بینی وارد شود نتیجه رضایت بخش خواهد بود.

در بیست و چهار ساعت اول پیش از عمل از کمپرس یخ برای رفع ورم و کبودی و غذا ها و نوشیدنی های نرم و آسیاب شده برای کاهش فشار وارده به بینی می توان استفاده نمود. مصرف خوراکی هایی که به رفع ورم کمک می کنند نیز مفید است. مایعاتی مانند آب آناناس و آب کرفس چنین اثری دارند. از مصرف نمک و غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند باید خود داری کرد. هنگام خوابیدن بیمار باید حتما به پشت دراز بکشد. سر باید به سمت جلو و بالا قرار بگیرد بنا بر این استفاده از چند بالش نرم روی هم الزامی است. بهتر است روز قبل از عمل دوش گرفته شود زیرا تا چند روز بعد از جراحی بیمار اجازه استحمام و رفتن به مکان هایی مانند استخر را ندارد.

تا چند روز بعد از عمل جراحی باید از پرواز با هواپیما خودداری کرد. در کل اعمال فشار به فک بالا و بینی باید به حداقل خود برسد. استفاده از یک مسواک نرم برای مسواک زدن دندان ها، عدم استفاده از عینک طبی یا آفتابی(در صورت لزوم لنز جایگزین شود) و استفاده نکردن از وسایلی مانند ماسک پزشکی که به بینی تکیه می کنند فشار وارده به بینی را کم می کند. افرادی که  ورزش های رزمی را به صورت حرفه ای دنبال می کنند یا در زندگی و فعالیت های روز مره ممکن است به صورت آنها ضربه یا فشاری وارد شود( مثلا شخصی که مجبور است در محل کار از ماسک محافظ صورت استفاده کند)، باید تا مدت دو ماه پس از عمل فعالیت خود را به طور کامل ترک نمایند و پس از تمام شدن این دوره نیز ، با احتیاط به فعالیت های گذشته خود باز گردند.

و در پایان ، یک هفته پس از عمل بیاید به پزشک مراجعه نمود. زدن چسب بینی روی بینی برای چسبیدن پوست روی اسکلت است بنا بر این باید حتما طریقه درست چسب زدن بینی را از جراح فرا گرفت.

مراقبت های بعد از جراحی بینی و دوران نقاهت

عوارض عمل رینو پلاستی

از عوارض اولیه رینو پلاستی  درد و ورم و کبودی در محل جراحی است. خون ریزی جزئی ای نیز می تواند دراین مرحله اتفاق بیفتد. برای تسکین این درد می توان به تجویز پزشک از مسکن استفاده نمود. اما باید توجه داشت که تمامی این عوارض حد اکثر تا 42 ساعت پس از عمل ادامه خواهد داشت و چنان چه بیش از این مدت طول بکشد، نشانه وجود یک مشکل جدی است و باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمود. التهاب نا متقارن در صورت نیز تا حدودی طبیعی است زیرا سرعت بهبود دو طرف صورت گاهی با هم دیگر فرق دارد.

انواع جراحی بینی

جراحی بینی گذشته از این که به چه قصدی انجام می شود به دو شکل انجام می شود. روش باز و روش بسته. این که جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟ کاملا بستگی به نظر جراح، وضعیت بیمار و نوع عمل جراحی دارد. زیرا هر یک از این نوع جراحی ها برای تعدادی محدود از اشکالات بینی به کار می روند. البته امروزه جراحان روش باز را خیلی بیشتر از روش بسته ترجیح می دهند.  چگونگی انجام این روش ها و مرایا و معایب آنها در ادامه مفصلا بررسی خواهد شد.

روش جراحی باز:

در این روش برش در بینی به طور جزئی در قسمت بین دو سوراخ بینی(کلوملا) انجام شده و پوست آن ناحیه کنار می رود. به گونه ای که تمام ساختمان اسکلت و غضروف بینی تحت تسلط جراح است. تغییرات لازمه در این روش به سادگی اعمال می شوند. در این روش رفع عدم قرینگی و سایر مشکلات پیچیده به سادگی انجام می شود. چنان چه لازم باشد غضروف درون بینی قرار داده شود با این روش بسیار راحت تر انجام می شود. تنها ایراد این روش وجود جای برش و بخیه است که آن هم با تخصص و مهارت کافی جراح به زود بهبود خواهد یافت. اما در نهایت بهبودی محل زخم ها در روش جراحی باز طولانی تر خواهد بود. همچنین در حین این جراحی به دلیل خون ریزی، گردش خون در بینی کمی مختل می شود.

روش جراحی بسته:

در این روش هیچ برش خارجی ای در کار نیست. تغییراتی که قرار است اعمال شود از داخل سوراخ های بینی شکل میگیرد. اولین و بزرگ ترین ایراد این روش عدم دسترسی و تسلط کامل به ساختمان بینی می باشد. از این رو نمی توان تغییرات بسیار سخت و پیچیده را با این روش انجام داد. اما چند مزیت نیز دارد. اولین مورد این است که به دلیل عدم وجود برش کلی و باز گردش خون در بینی به خوبی شکل می گیرد. مورد بعدی بهبودی سریع تر نسبت به روش باز و در پایان عدم وجود جای برش و بخیه روی بینی خواهد بود.

 

انواع جراحی بینیکلام آخر

این که جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟ کاملا بستگی به این دارد که بیمار چه نوع تغییراتی را مد نظر داشته باشد و نوع ساختار بینی بیمار چگونه است. باید پیش از عمل در صثورت نیاز یک سری آزمایشات نیز انجام شود. با بررسی تمامی اینها، جراح در نهایت می تواند بگوید که جراحی باز بینی بهتر است یا بسته؟. در واقع همه چیز به شرایط بیمار و نظر جراح بستگی دارد.

ممنونیم ازاین که تا پایان مطلب همراه ما بودید. در صورت تمایل نظرات و پیشنهادات خود را بلا ما در میان بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
10 نکته بسیار مهم که قبل از جراحی بینی باید بدانیم
نوشتهٔ بعدی
مراقبت های بعد از جراحی بینی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست